Pengelolaan Jajanan Sehat Untuk Meningkatkan Pola Makan Sehat Anak Sekolah Dasar
DOI:
https://doi.org/10.51903/education.v3i2.333Keywords:
Management of snacks, health education, PHBS, healthy nutritionAbstract
. Management of healthy snacks is one implementation of health education. The management of healthy snacks is contained in the Clean and Healthy Behavior (PHBS) indicator where each school must have good snack management. Education units need to pay attention to the management of healthy snacks in the school environment. This is important because the management of good and healthy snacks has a positive impact on students due to good nutritional intake, one of which comes from snacks. Having good nutrition plays an important role in achieving quality human resources. Management of healthy snacks can be done by supervising the food being sold, paying attention to the cleanliness of the canteen and providing training for canteen staff. Therefore, education units must have good and healthy snack management so that they are able to teach health values to children as early as possible and students will get healthy and good nutrition through the snacks they consume daily
References
Badan POM RI (2013). Pedoman Pangan Jajanan Anak Sekolah Untuk Pencapaian Gizi Seimbang Orang Tua, Guru dan Pengelola Kantin. In D. S. PANGAN. Jakarta: Direktorat Standardisasi Produk Pangan, Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan dan Bahan Berbahaya,Badan Pengawas Obat dan Makanan RI.
Banun, T. S. (2016). Hubungan antara Pengetahuan PHBS dengan Pola Hidup Sehat Siswa di SD Tamanan. Basic Education, 5(14), 1-378.
Direktorat Sekolah Dasar (2021). Gizi Seimbang dan Kantin / Jajanan Sehat di Sekolah Dasar. Jakarta: Direktorat sekolah dasar Direktorat Jenderal Pendidikan Anak Usia Dini, Pendidikan Dasar dan Pendidikan Menengah Kementerian Pendidikan, Kebudayaan, Riset, dan Teknologi.
Fadli, M. R. (2021). Memahami desain metode penelitian kualitatif. Humanika, Kajian Ilmiah Mata Kuliah Umum, 21(1), 33-54.
Iklima, N. (2017). Gambaran pemilihan makanan jajanan pada anak usia sekolah dasar. Jurnal Keperawatan BSI, 5(1).
Kurniawan, M. I. (2015). Tri pusat pendidikan sebagai sarana pendidikan karakter anak sekolah dasar. PEDAGOGIA: Jurnal Pendidikan, 4(1), 41-49.
Lukman, A. M., & Rahmanto, O. (2020). Aplikasi Panduan Pola Hidup Sehat. Indonesian Journal on Software Engineering (IJSE), 6(1), 64-70.
Mayasari, I. (2020). Pendidikan gizi dan pembinaan kantin sehat sekolah dasar di Kecamatan Gunungpati, Semarang. Darussalam Nutrition Journal, 4(1), 24-34.
Muharrami, L. K. (2014). Kecenderungan Pilihan Jajanan Pangan Anak SD Terhadap Jajanan Berformalin. Jurnal Pena Sains, 1(2), 19-26.
Nurbiyati, T. (2014). Pentingnya memilih jajanan sehat demi kesehatan anak. Asian Journal of Innovation and Entrepreneurship (AJIE), 3(03), 192-196.
Rizal, A., & Jalpi, A. (2018). Peningkatan pengetahuan siswa dalam memilih jajanan makanan di lembaga pendidikan permata jannati Kota Banjarmasin tahun 2016. Jurnal Pengabdian Al-Ikhlas Universitas Islam Kalimantan Muhammad Arsyad Al Banjary, 2(2).
Sari, I. P. T. P. (2013). Pendidikan kesehatan sekolah sebagai proses perubahan perilaku siswa. Jurnal Pendidikan Jasmani Indonesia, 9(2).
Syahbani, L. A., Andrian, M. A. W., & Hikmah, R. (2021, January). Aplikasi Manajemen Pola Hidup Sehat. In Semnas Ristek (Seminar Nasional Riset dan Inovasi Teknologi) (Vol. 5, No. 1).
Syam, A., & Indriasari, R. (2018). Gambaran pengetahuan dan sikap siswa terhadap makanan jajanan sebelum dan setelah pemberian edukasi kartu kwartet pada anak usia sekolah dasar di kota Makassar. JURNAL TEPAT: Teknologi Terapan untuk Pengabdian Masyarakat, 1(2), 127-136.
Widodo, B. (2014). Pendidikan Kesehatan dan Aplikasinya di SD/MI. Madrasah: Jurnal Pendidikan dan Pembelajaran Dasar, 7(1), 12.
Yant, R. D., Fitrianti, S., & Putri, M. E. (2019). JAJANAN SEHAT PADA ANAK SEKOLAH DASAR NEGERI 204 KOTA JAMBI. Jurnal Abdimas Kesehatan (JAK), 1(2), 95-98.
Yuliani, W. (2018). Metode penelitian deskriptif kualitatif dalam perspektif bimbingan dan konseling. Quanta, 2(2), 83-91.